Friday, October 20, 2006

Viktiga konsumentråd!

De senaste gångernas skyhöga el-fakturor från Fortum har fått mig att misstänkliggöra även de eldrivna apparaternas förbrukning. Speciellt gällande apparater som tillverkas långt-långt från nordiska och svenska normer och lagar.

OK, med vitvaror som kallas energisnåla produkter, har vi mer eller mindre blivit prismedvetna. Men hur förhåller det sig med produkter som kommer tex. från Kina eller Taiwan?
Vad i helsike finns det för krav när man producerar elförbrukningsprodukter där borta?

Så det är inte bara att släcka lamporna hemma när vi vill spara på el. Det är lika viktigt att tänka på hur törstig på el är den produkten vi tänker köpa!

SvD tar som exempel i en artikel, idag, att en 42-tums plasma-tv drar nästan dubbel så mycket el som en 40-tummare dito. Så tänk innan ni köper

Och absolut inte lita på alla prisjämförelsesajterna på nätet! De flesta av de gynnar produkterna av bolag de får betalt av. Och då är det självklart att du, som konsument, blir missvisande av marknadens verklighet.

De mest tillförlitliga, enligt kartläggningen som PC för Alla har gjort, om vi nu ska lita på den kartläggningen, är Pricerunner, Kelkoo, Prisjakt. Men OBS! även de felar!
De nya sajterna som har tillkommit, tex. Buggy, Nordic Hardware, Prisbevakaren och Priskoll, är i princip bara skräp, menar man i kartläggningen.

Och mitt tips är att offra en lördag och själv besöka de största butikerna, jämför själv och slå sedan till. Eller kolla i deras egna hemsidor!

Var vaken när du handlar ;-)