Friday, June 01, 2007

Fallet Amalia - korruption inom vården


(En historia om en grekisk 30-årig cancerdrabbad kvinna - Amalia på bilden - översatt till flera språk)

"Varje patient har rätten att bli respekterad och behålla sin dignitet."(Grekisk lag)
"Men snälla, kvacksalvarna borde vara undantaget inte normen..."(Amalia Kalyvinou , 1977-2007)

Sen hon var 8 års gammal, började Amalia Kalyvinou ha ont i benet.
Trots flera läkarebesök och flera intagningar på olika sjukhusen, ingen lyckades ställa rätt diagnos i tid, angående den godartade neurinomen som befann sig i hennes nedre extremitet, som uppenbarligen var den korrekta diagnosen under den tiden.

17 år senare, Amalia fick reda på att neurinomen hade tyvärr förvandlats till en elakartad tumör.
Under de kommande 5 åren Amalia var tvungen att kämpa inte bara mot hennes sjukdom och den eventuella amputationen, men mot koruptionen inom det grekiska nationella hälsosystemet.
Systemet verkar främja ett förhållande mellan patient och doktor som är baserad på mutor, och insisterar på tid krävande byråkratisk praxis och metoder.
Ovanpå radioterapin och den kemiska terapin blev Amalia utnytjad på det ekonomiska planet av läkare som verkade vara emot henne istället för att vara vid hennes sida.
Trots hennes lidande var hon utsatt för privatklinikernas lystnad och de väldigt långa väntetiderna vid det grekiska hälsoförsäkring systemet, för att äntligen beviljas ett väldigt lågt ekonomiskt ersättande för hennes utgifter.

Amalia avled på fredag den 25:e Maj 2007. Hon var bara 30 års gammal.
Innan sin död, lyckades hon dokumentera sina erfarenheter och dela dem med alla oss grekiska webbsurfare i hennes blogg www.fakellaki.blogspot.com

Den lovande literatur akademiken, beskrev där till punkt och prick, allt angående dessa läkare som hon var tvungen att muta, men å andra sidan, berömde hon också dessa läkare som hedrade Hippokrates ed.
Hennes testament rörde tusentals människor som stod vid hennes sida hela vägen till slutet."Amalias huvudsakliga syfte var att berätta sin historia, och på det sättet väcka så många människor och samveten som möjligt.
Hon ville i princip hänvisa att det finns olika sätt att stå emot inte bara godtycket och auktoriteten av opålitliga och oärliga läkare, men också byråkraterna inom det grekiska hälsosystemet."( Dikaia Tsavari och Georgia Kalyvinou – Amalias mor och syster respektive).

Enligt den grekiska lagen, det anses vara ett grovt brott för läkare inom det nationella grekiska hälsosystemet att:” Acceptera bonus och framför allt ekonomisk kompensation eller andra varor för deras medicinska tjänster inom systemet

"Amalia Kalyvinou kämpade för saker som man tar för givet i vilket EU land som helst.
Tyvärr sånt är inte fallet för landet Grekland.
För att återuppta Amalias insats, vi offentligt protesterar och kräver följande:

* Staten bör agera för att stoppa mutor och ojämnstäldheten som skapas pga. den förda praktiken inom vårdsektorn.
* Den nationella hälsokommittén bör vara flexiblare för att stoppa patienternas förföljelse pga. tidskrävande byråkratiska processer.
*Hälsodepartementet bör tillförsäkra en striktare kontroll på relationen mellan medicin tillverkarna och det medicinska etablissemanget.
*Full utnyttjande av nuvarande övergiven sjukhus infrastruktur, komplett och fortlöpande utbildning av läkare och sjuksköterskor.
* Ett datanätverk system som ska täcka hela landet och ska innehålla alla medicinska register för att erbjuda snabbare och korrekta diagnoser och vård.

Låt oss upphöra makthavarnas falskhet, som föredrar att läkare ska vara tvungna att kräva mutor istället för att skaffa dem en vettig lön.

* Sluta med mutorna
* Sluta med byråkratin
* Sluta med lögnerna.
Vi kräver gratis och effektiv sjukvård för alla.

Nästa gång ni tänker muta en läkare, gör det helt enkelt inte. Gör en donation istället.
Amalias sista önskan var att bidra till det -för tillfället under konstruktion- Oncologiska Centret för Barn. (Elpida foundation, tel no +30210-7757153, mejl: info@elpida.org, Bankonto: National bank of Greece, konto nr 080/480898-36, Alphabank konto nr 152-002-002-000-515. Obs! Glöm ej att notera att ditt bidrag är “för Amalia”)