Friday, September 29, 2006

Kom igen grabbar...


Om Wallenbergarna, med den rare Marcus och den häftige Jacob i spetsen, börjat ömsa skinn, som man läser i SvD, ja då är något på ”G” att hända!
Jag menar något stort! Något storartat som näringslivet i Sverige inte ha beskådat tidigare!

De stakarna har alltid anklagats för att vara långsinta, långsamma, långtråkiga och långsiktiga i sina affärer och investeringar. För ineffektiva, helt enkelt…
Och alltid jämfördes de med den skarpe och pigge Jan Stenbeck! Den numera döde legenden som gav fan i monopol och stat och startade Tele2 fasttelefoni…mm. Den som alltid hade näsa för nya affärsidéer och nya bolag och startade sådana utan alldeles för många men… för många kanske…för många om!

Nu ska Wallenbergarna ändra rattens riktning, säger de på SvD.
Det är för många av deras börsbolag som hörs och syns nu på sistone. Det säljs för mycket, det köps för mycket, det klyvs för mycket…
Vad håller ni på med grabbar? Marcus och Jacob? Är det bara OMX:s pannordiska samarbetet som ligger till grund? Eller har ni äntligen blivit lite osvenska. Lite mer rappa? Lite mer moderna? Hoppas det...

Ska till ett viktigt möte nu och önskar mig Lycka Till!

Thursday, September 28, 2006

Är orkeslös med huvudvärk!


Idag har jag ont! Migränattacker kallas dem, tror jag. Men irriterande huvudvärk är det vet jag!
Och om Zlatan blev utvisad, eller om barn sköt andra barn i Colorado, eller om nordens börser tjänar mer pengar genom sammanslagningen, eller om moderaterna byter partisekreterare, eller om det är fritt fram med män i styrelser, skiter jag fullständigt i! Orkar helt enkelt inte tänka...
Speciellt det sistnämnda. Som om att det inte var så, tidigare också. I praktiken! Återkommer till detta när jag blir frisk och stark…

Särskilt för att jag själv vill komma in i styrelser… nu, när det är fritt fram för män…och fritt back för kvinnor!

Ska lägga mig nu och försöka INTE tänka :-) om detta kan vara möjligt!

Wednesday, September 27, 2006

Separationstjänster & Margot!


Mycket har jag hört och sett i mitt liv men att hjälpa andra att skiljas och dessutom ha det som affärsidé har jag aldrig någonsin kunnat tänka mig! Även fast jag själv har innovativa och ovanliga affärsidéer. Och trots vetskapen om hur otroligt svårt det är att vilja skiljas men att inte våga göra det. Där var jag ju själv under flera år! Men en tysk lär ha börjat med sådana tjänster, enligt SvD…
Om min far, i byn i norra Grekland, hade kunskap om affärsbildande skulle han säkerligen starta bolag fast med den motsatta idén! Att gifta människor! (Tanken att skiljas fanns ju inte då). Han skulle dessutom få pris som bästa äktenskapsmäklare! Oavsett om paret levde lyckligt senare eller missärt…men who cares!

Och Margot har det svårt... Mycket svårt! Från en månadslön på en kvart miljon kronor, exklusive förmånerna, ner till de futtiga 50 tusen går man ju inte! Inte heller offrar man den lysande karriärbanan i EU bredvid den gode Manuel Barosso! Jag skulle aldrig någonsin göra det och idealismen får vika sig vid sådana faser i livet! Sossarna och anhängarna borde ha fattat att pengarna är viktigare än idealismen, this days… och låta henne vara!

Tuesday, September 26, 2006

Nej, nej, nej Mr Samuelsson!


...säger både Volkswagen och Wallenbergarna. Vill inte sälja Scania helt enkelt. Det vill säga, inte i det priset! Och så länge nej och jo, och nja, och kanske... pågår desto många miljarder rikare blir rådgivarna och bankerna och alla andra smarta insiders! Och ju fler miljarder insiders tjänar desto mer skriker Finans Inspektionen om förbjuden insiderhandel, som om den kunde göra något åt saken…och som om de hade en helhetsöversikt över marknaden…! nåja...

Jag skulle till aktiespararnas lunch idag men jag vet inte om jag orkar lyssna om finans idag med. Igår var det ju mycket snack om OMX och om det nordiska samgåendet.
Men kul blir det att se och höra aktiespararnas nya VD Elisabeth Tandan! Som aldrig satt sin fot i någon bolagsstämma, enligt SvD. Jag, däremot har varit på flera sådana… Men kul kan det bli att höra henne försvara inte bara aktiespararna utan även fondspararna…vad det nu innebär.

Jodå, jag pratade med vår Ordförande Adele Rein och bestämt för att gå till lunchen tillsammans!
Vi ska ändå ha vårt, FPA:s, styrelsemöte efteråt så varför inte?

Smaklig måltid då...

Monday, September 25, 2006

Malamatinas och Metro?


Hoppsasan! Malamatinas ska han heta nu och inte Peter Castenfelt! Den nya Ordföranden i Metro International, läser man i ekonomi nyheterna! Malamatinas låter som grekiskt vin för mig! Retsina Malamatina! Det finns faktiskt ett sånt märke i Grekland som faktiskt är den bästa retsina för mina smaklökar!
Och Peter avgår med omedelbar verkan! Vad gjorde människan nu då? Varför ska han ut så omedelbart?

Alltså sådana ”omedelbara” avgångar har alltid intresserat mig! Har alltid velat veta vad som egentligen ligger bakom! Vem är det som sparkar vem? Är det, i det här fallet, själva Malamatinas som sparkar Peter, kanske genom att han på något sätt fått pondus och makt? Kanske genom att han ha druckit sig full och ätit sig mätt med andra starka aktörer inom Metro? Varför inte? Kanske genom att han ha badat bastu med tunga beslutsfattare? Varför inte? Inne i ett bastun kan faktiskt ett och annat hända …! Eller genom att ha ”hjälpt”… Ack, ingen idé att spekulera varför folk får sparken! Man kan ändå aldrig veta sanningen! Inte ens de själva inblandade kan sanningen ibland!

Struntar i det och går nu till Tullvaktsvägen 15 istället, för att höra om OMX och Nordens alla börser, förutom Norges, som går samman. Ännu en gång mobbar norrmännen oss! Börs, EU, EMU ingenting lockar!
Arroganta? Kanske! En norsk norrman från Norge…

Sunday, September 24, 2006

To be företagare or not!



Fick ett mail tidigt idag!
Bland annat skriver min vän, Daniel som jag inte sett på bra länge, så här:

…Vi som startar företag (han menar även mig) är den nya underklassen - får inte del av några trygghetssystem, inget socialbidrag om vi inte lägger ner bolaget först, ingen pension om vi inte lyckas med bolaget…. Och om man väl lyckas, då ser samhället på en med oblida ögon - är man från arbetarrörelsen så är man genast klassförrädare, annars är man bara kapitalistisk egoist. (sånt skulle jag skita fullständigt i)
… Ändå är nästan alla socialdemokrater såväl som moderater överens om att vi behöver fler som startar företag för att klara framtidens pensioner. Hoppas nu bara att Alliansen gör ett bättre jobb. Vågar man hoppas?

Och jag säger såhär: Från Alliansen förväntar jag mig exakt samma sak som jag hade tidigare! Jag kommer att vara missnöjd med vissa grejer och nöjd med andra. Exakt som det alltid har varit! Dessutom har vi direktiven från Bryssel som egentligen styr och kör…. any way…

Men gällande företagsfrågan… jodå, efter en del smällar och ekonomiska kriser har jag nog insett det! Därför vänder jag nu riktningen och siktar raka vägen in i styrelser. Är inte det märkligt att när Daniels mail landade i min inkorg höll jag på med att studera ”Vägledning till god styrelsesed” en bok från Styrelseakademien? Vilket sammanträffande!
Jag ska alltså engagera mig och prestera för att andras bolag ska gå lysande bra… medan mina är vilande!

Orättvist men ofta förekommande - måste tyvärr acceptera det!!!

Saturday, September 23, 2006

Ingen läsning! Tar semester!


Inga tidningar idag! Yupii! Jag tar semester! Så är det när man jobbar frilansande. Man ger faaaan i jobbet när man vill och gör djupdykningar när lusten kommer. Med risken att inte ha pengar till hyran, förstås, men who cares!
Jag har redan korrigerat två av mina grekiska texter idag. Och denna text blir den tredje jag skriver, så… lite har jag jobbat i alla fall!

Men nu känner jag mig redo att ge mig ut! Och bara vara ute! Gå, promenera, prata med folk som också är ute och promenerar! Även fast risken att de anser mig vara väck och knäpp är stor! För vem, här i Sverige, pratar med främlingar? Ingen! Och den som gör det anses ha en lös skruv! Men who cares!

Skitjobbigt kan det, på något sätt, kännas ändå!. Att bege sig ut helt ensam! Ja, och just i sådana stunder önskar jag mig ha sällskap! Ja, en karl. Varför inte! Just dessa stunder kan det faktiskt kännas ensamt och tungt!

Men var fasan är han då? Varför kommer han inte!

Å andra sidan ska man offra sig för en promenads skull?
Ska man dra med sig en karl bara för att man ska ha någon att promenera med?
Ack, vad elak jag låter nu! Klart man ska ha en karl för sakens skull, för att dela med sig glädjen och sorgen och allt där emellan…. och inte bara för promenadens skull! Inte faaan vet jag vad jag säger här…
Vill bara ut och få frisk luft nu

Friday, September 22, 2006

Ville se snyggingen arg…


Volvo släpper honom inte in i styrelsen!
Hoppsan Gardell!
Och, läs och häpna, hans Cevian Capital har lämnat in en anmälan mot Volvo till Aktiemarknadsnämnden, läser man i DI!
Alltså, inte Christer själv som lämnat in en anmälan utan hans bolag!
Jap! Så är det! Har man aktiebolag så är bolaget som tar på sig ansvar och skyldigheter! Och ägaren slipper sånt skit…

Ni ser alltså. Finn Johnsson, Volvos ordförande, släpper honom inte in i styrelsen! Nej, fel, snyggingen släpps inte in i valberedning. Han måste först in där för att sedan komma in i styrelsen…

Så är det! Förut var man glad över att få en styrelseplats. Nu nöjer man sig inte med det…man vill först ha valberedningsplats för att föreslå sig själv till styrelsen… låter inte det konstigt? Det gör för mig…jag trodde att valberedningar och styrelser var isär…nåja!

Men han vill nu djävlas tillbaka! Christer Gardell, alltså! Och han är riktigt arg… Ingen får messa med snyggingen…
Så nu köper han fler aktier i Volvo. Saknar han pengar? Nehej! Saknar han kunskaper? Nehej! Saknar han inflyttande? Nehej! Och in i valberedningen kommer han såklart!

Men kul blir att följa tillvägagångssättet och utvecklingen…. Mycket spännande!!! Underhållande skulle jag kunna säga!

Amen!

Thursday, September 21, 2006

Vodka - Fetaost!!!

Det smärtar för finnarna nu som det gjorde för grekerna då…
Man har på riktigt börjat debattera om namnet VODKA!. Som det tidigare var med FETAOST och båda hamnande på EU:s bord

Vad är det som ska få kallas vodka och vad fetaost! That is the question!

Finlands FINLANDIA som nu står på spel tillverkas i Rajmäki och exakt som Koskenkorva innehåller inhemska spannmål. Och det är det som finnarna vill att vodka ska innehålla: säd, potatis eller mellas från sockerbetor.

Vi, greker, kräver också att fetaost ska innehålla får eller getmjölk!

Vodka innehållande druvor, citrusfrukter, bananer osv. får visserligen kallas vodka men med strikta varudeklarationer på buteljen, läste man igår i SvD.

Fetaost som innehåller annat än får eller getmjölk kan kanske kallas feta men då med strikta varudeklarationer i förpackningen.

Basta!

Tuesday, September 19, 2006

Kategorisnacket här igen!


När jag, år 2002, ville ge ut min bok, och pratade med bokförlag i Grekland, frågade de vilken kategori boken skulle placeras i.
”Ingen aning”, svarade jag helt förvirrad. Vad då kategori!
Vad innebär det? Och var ska jag hitta en sådan?

Den var en dagbok men inte en riktig sådan. En självbiografi men inte exakt sådan. En filosofisk bok fast inte vetenskapligt sådan. En psykologisk bok men författaren saknade psykologiklingande titel. Vad i helsike är det för bok…undrade de, och även jag, för boken skrevs helt oanades och oplanerat! Och därmed saknade den de grundläggande strukturerna som bokförlag är vana vid!

”Den är så förbaskat bra men vi kan inte placera den under en kategori” sade de på ett par bokförlag. Och när boken gavs ut av en smart-djävel som såg den goda potentialen såldes den ut inom bara ett par månader!

Idag pratar jag med tv-programproducenter och tv-kanaler om min idé, om en serie av tv-program, och de frågar mig samma sak! Vinken kategori ska serien placeras i? Är det underhåll, är det kultur, är det samhället…?
Och jag har fortfarande ingen aning om vilken kategori jag är placerad i.

Det är nämningen så att i allt jag kreerar finns jag själv! Min egen själ är med där och när de kräver en kategori för mina kreationer kräver de samtidigt att jag också borde placeras under en ”förbaskad” kategori. Under en skit fack! Och jag saknar fortfarande en sådan! Tor inte heller jag vill ha en... Amen!

Monday, September 18, 2006

Självklart ville Göran sluta!


Först var det mordet på Anna, sedan var det hans förälskelse upp över öronen. Och inte till vem som helst! Eller var det först förälskelsen och sedan mordet? Minns faktiskt inte! Oväsentligt!
Sedan kom bråket med Margot! Dum är hon inte att lämna lysande karriär i Europa för futtiga karriären i lilla Sverige!
Sedan kom höftoperationer och allt sådant elände….

Men det nyköpta huset var pricken på iet. Redan då visste jag att han ger upp politiken!. Att han kastar in handduken oavsett vem som tar över!
Skitsamma förresten! Är man trött så är man trött! Och ideologier och sånt trams spelar ingen roll.

Och nu ser han fram emot att tillsammans med sin käresta flytta in i sin lya. För hennes dagar i Systembolaget, efter alla skandaler och efter makens avgång, är ju också räknade…Inte ska hon fortsätta jobba och slita i stan medan han sitter under skugan i trädgården … och luktar på blommorna!!!

Halleluja! Och kul blir det att se vem som blir hans efterträdare!

Sunday, September 17, 2006

Gud, så mycket Vagina-snack!


Jane Fonda snackade om Vagina! På amerikanska! Eva Fröling snackade argsint och mycket karismatiskt om Vagina! Marika Lagercrantz snackade om Vagina! Och om hur hon låter när hon exploderar… Jane exploderade också! På fåtöljen, där hon satt! Kim Anderzon, Unni Drugge och ännu fler stod där, på Maxims scen, som snackade om Vaginan!

Gud vad mycket kretsar Vaginan… insåg jag!
Både scenen och salen var full av Vaginor! Jo, enstaka motsatta fanns det också, i salen!

Och alla samlades för att hedra Gudrun och hennes Fi-parti som idag förväntar sig ännu fler röster, i valet!
Jane Fonda kom hela vägen från Amerika…. jag undrar vad hon röstar där borta, över atlanten!

Men jag undrar om det verkligen var Fi som hedrades igår kväll, eller om det egentligen var något annat!
Fast vad? Går det att beskriva sånt med ord? Eller med gester? Eller med formuleringar? Eller med show?
Går det att konkret och övertygande skrika ut: Eftersom NI (kan vara vem och vad som helst, även kvinnor) har överhuvudtaget hatat flickans existens och därmed även dennes Vagina har VI (kvinnor) också lärt oss att hata henne! Omedvetet ogilla henne! Ifrågasätta henne! Bestraffa henne! Ignorera henne! Missunna henne! Avsky henne! Avstå ifrån henne! Och ifrån hennes lust!

För jag kände det! Jag kände det i luften! Den var full av obeskrivlig och latent hat mot Vaginan!
Vi skrattade, fast borde egentligen ha gråtit…

Ja, jag kanske har fel också! Trots allt…Ingen är perfekt!

Saturday, September 16, 2006

Gillar jag lagar? JA eller NEJ?


När jag, år 1998, skulle anställas som Securitas gick jag genom en psykologitest som bestod av cirka 700 frågor. I samma rum satt cirka 20 ungdomar för samma test, för att också anställas, och frågan nr (?) löd följande: Gillar du lagar? Svar: JA eller NEJ! Inget där emellan!

Vad i helsike svarar man? För lagar gillar jag ju inte. Åtminstone inte alla.
Svarar jag JA ljuger jag! Svarar jag NEJ missar jag jobbet! För en Securitas-väktare bör vara en förebild och därmed gilla alla lagar, oavsett vad, för att andra ska föla efter!

Som i en rysk rulett lekte jag ett tag med mina nerver. Men tiden gick och när rummet började tömmas måste jag också lämna in mina svar och gå därifrån.
Jag samlade ihop mina spridda tankar tog modet och svarade NEJ… och väntade på det avgörande samtalet.

Broman heter en dam på Securitas som ringde en vecka senare och sade så här: Du är så stark att det kan ledda till problem i ditt framtida liv, men jobbet får du såklart! Om hon hade rätt eller fel... ska jag nu inte gå in på!

Men varför tänker jag på detta nu? Jo, för att morgondagens val handlar just om ett val mellan JA och NEJ. Viken regering som än vinner är jag dels förlorare och dels vinnare. För en del av deras insatser gynnar mig en del inte! Exakt som det alltid har varit!

Och tills i torsdags var jag bestämd att lägga en blank röst!
Men på väg till UD och vårt, Sveriges utrikes korrespondenters, Pressrum såg jag Maud Olofsson som delade blommor och jag lovade ge henne min röst.
”Du är den enda som säljer övertygande” förklarade jag och tänkte på min tid som elitsäljare då jag sålde något som folk redan hade! ”Jag vet inte ens vad du säljer men du säljer det bra” sade jag och visste att jag köper något som jag redan har...

Amen!

Friday, September 15, 2006

Knäpptysta i Investor!





Sade jag inte det igår? Just nu litar inte Scanias, Leif Östling, på en käft, står det på DI:s framsida!
Och det värsta är att trots de intensiva karusellerna om ”obekräftade” rykten under hela veckan och trots rallyt på börsen med aktierna som mestadels rör Wallenbergs bolag, är Investor just nu helt knäpptyst… vilket gör Leif real crazy! Så skulle jag nog också känna. Fast jag tror jag skulle ta mitt pick och pack och gå… ja, lite överdrivet men ändå…

Aldrig några månader före valet har börsen varit så lönsam som före denna val, skriver min vän Nils-Olof Ollevik på SvD. Så lönsam att det är så olönt att de lyckliga aktiehandlarna även efter valet knäpper på börsskärmarna för att ta semester! För börs- och aktiefesten verkar vilja hålla på länge…och den som inte är med i festen och inte heller dansar, som jag, får kröna sig med en dumhetskrans kring huvudet!

Alltså, vem trodde att efter maj-kraschen skulle börsen, inom endast tre månader, gå upp hela 15 procent, speciellt när analytikerna och andra besserwisser predikade på börsens ytterligare nedgång!

Nej, jag måste lära mig trimma min egen magkänsla och agera endast efter dennes intuition! Köpa när andra paniksäljer och sälja när andra panikköper! Bara så! Mot vind! Och nu vill jag gå och brygga min morgonkaffe som jag ännu inte tagit trots att jag är uppe sedan 05.30!

Skapar själv...

... denna blogg och är osäker om jag klarar den!
Det frå vi se nu....